Penész eltávolítása: Újratöltve

Penész eltávolítása: Újratöltve

Posted on január 31, 2013 by Roland: Fal-doktor.hu Tanácsadó in Penész, Penész eltávolítása

Aki olvasta a Penész eltávolítása c. írásunkat az sejthette, hogy fojtatása lesz az írásnak hiszen egy nagyon fontos “problémával” meg kellett küzdenem.

Mikor kipróbáltam a Schimmel X penészeltávolító rendszert, akkor döbbentem rá, hogy a speciális penész elleni festéket nem tudom olyan sárga színben kikeverni mint amilyen a fal színe. A Schimmel X penészgátló festék 5%-ban színezhető, ami azt jelenti, hogy eléggé halvány lesz az eredmény. A festék színezéssel az a legnagyobb problémám, hogy nagyon sokat kell kísérletezni, hogy az eredeti falszín visszaköszönjön. (kivétel ha rendelkezésünkre áll a megfelelő keverési arány…)

Mi lehet a megoldás?

A megoldás, ha az eredeti falfestékünket próbáljuk “átalakítani” olyan festékké, ami ellenáll a penésznek. (persze ezután is figyelnünk kell a megfelelő szellőztetésre!!!) Ez az átalakítás úgy a legegyszerűbb, ha színezett festékünkbe bekeverünk egy penészesedés gátló adalékszert. Arra vigyázzunk, hogy olyan adalékszert alkalmazzunk ami nem “bántja” a festéket.

A festék próbája:

A penészgátló adalékszert – JUB-Jubocid – bekevertem a Dulux színezett festékébe. 1 kg festék maradt, ezért az utasítás betartása nagyon könnyű volt. (0,5-0,75 dl adalékszert írt a brossúra, 1 kg festékhez) Az adalékszer fehér színű anyag, olyan mintha a tejet 1:2 arányban hígítottuk volna.  Amint beleöntöttem a festékes vödörbe láttam, hogy nem változik a festék árnyalata az adalékszer színe ellenére sem. Alapos összekeverés után felvittem a festéket az előre megtisztított, és megszárított felületre. Először csak kis felületre hordtam fel az anyagot.

Ahogy száradni kezdett a felhordott festék, nem láttam különbséget a régi, és az új felület között, így bátran nekiálltam nagyobb szakaszok festéséhez. Annak ellenére, hogy a festék színe nem változott, érdemes nagyobb szakaszokat átfesteni, hogy ne legyen szembetűnő a beavatkozás. Igaz, hogy ebben az esetben egy szekrény állt a penészes sarok előtt, de erre akkor is érdemes figyelni.

Image00001

(Egy bizonyos, hogy a legközelebbi festés alkalmával a penészesedésnek kitett felületeket mindenképpen “adalékolt” festékkel fogom átfesteni )

Még egy apróság:

Az eddig jó, hogy megtaláltuk a penészt a sarokban a szekrény mögött. Azzal is minden rendben van, hogy lekezeltük, lefestettük. De, ha ugyanúgy rátoljuk a szekrényt a falra, nem figyelünk a szellőztetésre, a páratartalomra, akkor ugyanúgy megadjuk az esélyét a penészesedésnek.

Az alkalmazott anyag: Jubocid Gyártó: JUB

jubocid